WILD PLAY MASTERCLASS 24 APRIL 2015
Staatsbosbeheer en Society of Play organiseren vanuit een gedeelde passie voor spel en natuur WILD PLAY: een eendaagse masterclass over spel, natuur en cultuur.
Locatie: Kasteel Groeneveld, Baarn.
Datum: vrijdag 24 april, 10:00-18:00.
Tijdens de masterclass verkennen we de grenzen tussen binnen en buiten, leren en spelen, natuur en technologie, analoog en digitaal. Verwacht inspirerende lezingen, workshops, spelscenario’s en games.
Experts vertellen over het belang, de inzet en het maakproces van spellen, speelplekken, games, play en verhalen om mee te leren, ontdekken en ontwikkelen. Van takkenhutten tot apps – en alles daar tussenin. Daarnaast speel je als deelnemer zelf diverse games en scenario’s en/of ga je in workshops aan de slag met spel, natuur en cultuur. Binnen én buiten, dus houd rekening met het weer.
Bekijk hier de slides van de lezing WILD PLAY (pdf link) door Hanne Marckmann van Society of Play.
WILD PLAY Masterclass from Society of Play on Vimeo.
Keynote lezing door Matthijs Schouten
Met trots presenteren we keynote spreker Matthijs Schouten.
Deze Nederlandse bioloog is als ecoloog en (milieu)filosoof in dienst van Staatsbosbeheer. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de Universiteit Wageningen en hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland).
Als ecoloog en filosoof houdt hij zich sterk bezig met de relatie tussen mens en natuur en natuurbeleving. Hij heeft veel geschreven over het beeld van natuur in verschillende culturele contexten. Hij doet onder meer onderzoek naar natuurperceptie en recreatief gedrag bij jongeren uit verschillende culturele achtergronden. Ook is hij betrokken bij NatuurWijs, een programma dat kinderen weer in contact met natuur probeert te brengen.
Meer weten over Matthijs Schouten? Bekijk dan vast deze uitzending van de NTR academie, waarin hij op inspirerende wijze uitlegt waarom het belangrijk is de natuur te koesteren.
Workshop: heel Nederland op Zolder
Toveren met zand, schatkisten… Tijdens deze workshop duik je met ontwikkelaar Jan-Douwe Schrale in het educatieve programma rond de platen van Charlotte Dematons die worden tentoongesteld op de zolder van Kasteel Groeneveld. Spelend ontdek je hoe je augmented reality op vernieuwende manieren in kunt zetten om een educatief programma naar een nog hoger niveau te tillen. Denk en doe actief mee tijdens deze schattentocht door de werelden van Charlotte Dematons!
Workshop: Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt veelvuldig met games en play om hun bezoekers – jong en oud- dichterbij de Nederlandse geschiedenis te brengen. Tijdens de workshop zal Gitta Paans (educatie) de deelnemers inspirerende voorbeelden uit de praktijk laten ervaren.
Workshop: dramaturgie van het landschap
In deze workshop zullen dramaturg en verhalenverteller Stone van den Hurk en landschapsarchitect Paul Roncken je laten ervaren dat het ‘eeuwenoude’ vertellen van een verhaal nog steeds een uitstekend middel is om mens en omgeving direct met elkaar te verbinden. Je gaat actief naar buiten leert daar waaruit een goed verhaal bestaat en hoe je dit in kunt zetten om mens, omgeving en boodschap met elkaar te verbinden.
Workshop: Cooking Fox
Innovator Cooking Fox zal in een speelse workshop ingaan op verschillende vormen van beschikbare ‘buitentechnologie’ en vertellen over hun ervaringen met het ontwikkelen van Buitenplaatsmobiel, dat onlangs de Europeana Creative Challenge won.
Workshop: HearUsHere
Pratende standbeelden? Verhalen in de straten? Het kan met de app HearUsHere die Klasien van de Zandschulp en James Bryan Graves ontwikkelden. Deze applicatie koppelt geluiden aan gps-locaties of iBeacons (Bluetooth transmitters) die je buiten (óf binnen) kunt opzoeken. Tijdens deze workshop geven Klasien en James een inkijkje in de technologie achter de applicatie en het ontwikkelen van geluiden in de ruimte, field recordings en locatie gebaseerde audio. Helemaal leuk: dit is een hands-on workshop: we gaan met elkaar een eigen audio beleving creëren!
Workshop: Natuurwijs
NatuurWijs wil kinderen weer in verbinding brengen met de natuur. Daarom biedt Natuurwijs een natuurprogramma aan voor basisscholen. De kinderen trekken met een NatuurWijzer de bossen in of de hei op. Daar mogen ze kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Zélf de natuur ervaren en zélf ontdekken wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Ook in deze workshop ga je, na een inleiding door Keelin O’Connor (programmaleider Jeugd van Staatsbosbeheer), zélf het bos in met Natuurwijzer Jelle Bais om zo te ervaren hoe dat is: spelend leren over de natuur met al je zintuigen.
Real Life Game: Miss Dahl
In deze real life game van Jip Philips speel je een fantasierijk en positief wezen. Je leeft in een wereld waar fabrieken wolken maken, de tandenfee betaalt voor tanden en spionnen elke dag de wereld redden. Maandagochtend is er iets raars aan de hand, je juf is er niet. De directeur zegt dat ze ontslagen is. En ze heeft een raar bericht achtergelaten. Wat is hier aan de hand? Puzzel, denk als een kind, bekijk ons onderwijssysteem eens van een andere kant en ontdek wat er met je gebeurt als je volwassen wordt. Miss Dahl was niet voor niets de winnaar van de Dutch Larpwriter Challenge 2014!
Real life game: Submarine Octopus
De wereld waarin we leven is verwoest door een epidemie. Velen hebben het niet overleefd. Maar onlangs is er ontdekt dat de oplossing in de natuur zit: sommige planten in de donkere diepzee bezitten de remedie…
Real life game: Beginning
In Beginning verander je in een blind natuurwezen dat voor het eerst wakker wordt. Via een pre-game workshop ervaar je hoe het is om niet te kunnen zien en te vertrouwen op de magisch mooie wereld van geluiden, geuren en gevoelens. In de game ga je in je eigen tempo gezamenlijk op onderzoek uit naar de wereld waarin je wakker wordt en de andere wezens daarin. Een intens bijzondere ervaring. Aanrader!
Workshop: Loslaten! over vrij en risicovol spelen in de natuur: theorie
Het vrije spelen van kinderen staat onder druk, het aangaan van uitdaging en risico wordt belemmerd door overbeschermende ouders en een risicomijdende maatschappij. Promovendus Martin van Rooijen vertelt vanuit zijn onderzoeken over onderliggende theorieën van ‘risky play’ en de dilemma’s die hierbij aanwezig zijn. Er wordt ingegaan op het interne proces bij kinderen van mogen, willen, durven en doen alsmede op de interventieladder voor begeleiders van vrij spel.
Workshop: Loslaten! over vrij en risicovol spelen in de natuur: de praktijk
Natuurspeeltuin het Woeste Westen heeft als hoogste doel het ‘echte’ vrije spelen. Geen speeltoestellen, geen gadgets. Wel uitdagingen, risico’s, ontdekkingen, verwondering, losse spullen en … misschien ook kattenkwaad. Kunnen kinderen dat nog? Wat is er voor nodig om kinderen zo te laten spelen? Hoe krijg je ze zover? Directeur Martin Hup neemt je mee in de praktijk, samen met onderzoeker Martin van Rooijen. In deze buitenworkshop met casussen en hands-on ervaringsopdrachten wordt de discussie aangegaan over loslaten, risicovol en vrij spelen in de natuur.
Workshop: Verhildersum
Landgoed Borg Verhildersum ontwikkelt voor haar buitenplaats een spannende interactieve rondgang voor gezinnen: Het Van Starkenborghmysterie. Tijdens de workshop van Lenny Bulthuis, artistiek conservator van het museum, krijg je de kans om aan de slag te gaan met de kersverse pilotversie van de rondgang. En word je een inkijkje geboden in de totstandkoming van de game, een proces waarbij tien studenten van de Schrijversvakschool Groningen en negen Noord Nederlandse kunstenaars betrokken zijn.
Over de organisatoren
Staatsbosbeheer zet zich in voor een natuurlijke leefomgeving waarmee mensen zich verbonden voelen, die bescherming biedt aan waardevolle planten en dieren en waar plaats is voor beleving en benutting.
Stichting Society of Play bevordert een speelse samenleving en speelse culturen. Met de transformerende kracht van spel en haar onderliggende principes kunnen we een socialere, groenere en creatievere samenleving mogelijk maken.