Buitenplaats Mobiel

De regio Kennemerland in Noord-Holland kent vele prachtige buitenplaatsen met een rijke geschiedenis. Zou het niet mooi zijn als we onze kinderen de schoonheid, natuur en unieke verhalen van deze buitenplaatsen konden laten ervaren op een intuïtieve en speelse manier? 

Buitenplaatsen Mobiel is gewijd aan het ontsluiten van de buitenplaatsen van Kennemerland op kindvriendelijke en interactieve wijze.

Het project ‘Buitenplaats Mobiel’ maakt dit mogelijk door het ontwikkelen van mobiele apps. Met deze apps wordt elke buitenplaats een interactieve speurtocht voor kinderen, waarin elke buitenplaats op een unieke, spannende en leerzame manier kan worden ontdekt. De apps kunnen op elk moment van de dag of het jaar gespeeld worden, zonder dat hier extra organisatie voor nodig is. 

Ontdek speels de buitenplaatsen
Het doel van het project is om een mobiele game voor smartphones te maken, die het beste van de locaties en hun geschiedenis naar boven haalt. Deze game kan op de buitenplaats zelf gespeeld worden – denk aan een interactieve speurtocht die zich afspeelt in de geschiedenis van de buitenplaats. 

Elke buitenplaats krijgt een eigen game. Op deze manier worden gezinnen met kinderen gestimuleerd om zoveel mogelijk buitenplaatsen te bezoeken.

De buitenplaatsen van Kennemerland

Het leven van rijke stedelingen van 1600 tot 1900 was intrigerend. In die periode trokken zij zich graag terug in weelderige zomerverblijven ofwel de buitenplaatsen. Vele van deze buitenplaatsen zijn nog steeds te bewonderen in Kennemerland. Helaas zijn ze nog weinig bekend bij het publiek. Door de combinatie van cultuurhistorie, verhalen en de mooie omgevingen er omheen zijn de buitenplaatsen potentieel een aantrekkelijk uitje voor ouders of grootouders met hun (klein)kinderen van tussen de 6 en 12 jaar.

Verbinding door water 

De buitenplaatsen worden online met elkaar verbonden op een website, waar de algemene geschiedenis van de regio meer aandacht krijgt. Vooral het thema ‘water’ wordt nader toegelicht, zoals oa het drinkwater uit de duinen, de trekvaarten naar de buitenplaatsen en de recreatie op het oude Haarlemmermeer. 

Europeana Creative Challenge

Buitenplaats Mobiel won in 2014 de Europeana Creative Challenge. Jennemie Stoehorst (Society of Play) en Femke van Drooge (Cooking Fox) namen de prijs persoonlijk in Barcelona in ontvangst. Met het gewonnen geld gaan we de games verder ontwikkelen.

 

Partners

Voor Buitenplaats Mobiel werken we intensief samen met Cooking Fox. Het project was niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van verschillende fondsen, gemeenten en bedrijven.